Opgericht 16 juli 1936

v.v.Armada Grevenbicht Opgericht 16 Juli 1936Door Will J.PoulissenNog herinner ik me als de dag van gisteren die zondagmiddagen in de dertiger jaren. Onder aanvoering van kapelaan H.Vercoulen trokken we destijds na het lof naar “Den Dreesj”om er een pittige partij voetbal weg te geven. Daarop het veld van de plaatselijke Volharding laaide het enthousiasme voor het spel met de lederen bal telkens weer hoog op. Het was voor de mannelijke jeugd van”Beeg”een prachtige uitlaatklep, voor dat de avonduren werden doorgebracht binnen de muren van het patronaatsgebouw om er te kaarten of te dammen, te biljarten op een biljart dat niet zo nauwkeurig waterpas stond, dan wel te kegelen op een baan die buiten onder een afdak de nukken van de weergoden bepaald niet al te best had weerstaan. Het was in die dagen dat animo voor de voetbalsport in Grevenbicht nieuwe impulsen kreeg. Dat mocht ook wel want het ging de bestaande club Voharding niet meer zo heet erg voor de wind. Voor het voetbalminnende dorp, dat in de twintiger jaren behalve Volharding ook nog Beegter Boys had gekend, was dat in die tijd een nogal moeilijk te verkroppen zaak. In het seizoen 1934-1935 raakte Volharding helemaal op het hellende vlak. Na tien wedstrijden voor de competitie in de Zuidelijke Afdeling 1 van de I.V.C.B. had de club het niet verder weten te brengen dan drie winstpunten, die waren verkregen door zeggen en schrijven een overwinning en een gelijkspel. Dit illustreert hoe matig het beslist niet onbekende Volharding opereerde tegen rivalen als R.K.O.N.S. , Sittardse Boys, Chevremont, Valkenburg,Kerkrade, Caesar, R.K.V.V.L., Kimbria en K.N.V. Ik momereer dit even om een beeld te geven van hoeveel belang het voor de voetbalsport in Grevenbicht was, toen kapelaan H.Vercoulen in 1935 uit de bestaande patronaatselftallen een ploeg formeerde, die ging deelnemen aan de jeugdcompetitie in de kring Sittard van de R.K.L.V.B. Na Afloop van deze competitie kon het elftal meteen de kampioensvlag hijsen, na een zege in een beslissingswedstrijd tegen Stadsbroek. Dit kampioenschap vormde meteen de basis waarop in “Beeg”een voetbalbolwerk verrees, dat in de daaropvolgende jaren zijn hechtheid op een unieke wijze bewees.Armada 1936-1937Knielend v.l.n.r.: Giel Mulleners, Sjang Tholen, Harrie Savelkoul, Louis Schulpen, Willij KitzenStaand v.l.n.r.: Lei Thissen, Louis Mostert, Willem Schulpen, Jan Zwaans, Thieu Thissen, Louis Thissen, Martien Hermans, Lei Janssens, Harie Honings, Sjang Smeets, Jo Onink, Emil Schreurs, Scheidsrechter: Chel Savelkoul en trainer en voorzitter Mathieu Vencken.De spelers van het patronaatselftal voelden zeer wel aan, dat zij speltechnisch genoeg in hun mars hadden om het hoger te zoeken dan wedstrijden in de jeugdcompetitie. Zo kon het gebeuren dat op 16 juli 1936 de officiële oprichting plaatsvond van de voetbalvereniging, die onder de naam Armada , van wal stak. De manier waarop de roodwitte kleuren in de shirts van de spelers waren verwerkt riep onwillekeurig een vergelijking op met het toen al roemruchte Amsterdamse Ajax.Armada 1937 -1938Geknield v.l.n.r.: Josef Hoens, Harrie Michiels, Tjeu Thissen, Basje Smeets, en Wiel Poulissen.Gebukt v.l.n.r.: Zef Hoofwijk, Sjanke Michiels en Jack Zwaans.Recht staand v.l.n.r.:Sjang Tholen, Harrie Savelkoul en louis Schulpen.Spelers als H.Savelkoul, J.Zwaans, L.Schulpen, L.Janssens, J.Smeets, M.Thissen, J.Hoens, H.Konings,W.Poulissen, en de gebroeders H en J Michiels legden het fundament voor de nieuwe vereniging. Zij schaarden zich rond M.Vencken, de grote animator, die als voorzitter optrad, toen de kersverse vereniging in het seizoen 1936-1937 ging deelnemen aan de competitie voor de tweede klasse van de R.K.L.V.B. Tot de mannen van de eerste uur behoorden tevens G.de Vries, die als secretaris-penningmeester optrad, kapelaan Schnabel, die als opvolger van kapelaan Vercoulen (naar Swalmen vertrokken) geestelijk adviseur werd voor de ongeveer zestien leden.Kapelaan H.Vercoulen legde in het voetbalminnende Grevenbicht een hechte basis waarop Armada zich in latere jaren kon ontplooien. Hij was het die met de oprichting van twee patronaatselftallen het enthousiasme voor de voetbalsport bij de jeugd bijzonder stimuleerde. Zijn initiatief leidde tenslotte tot de oprichting van Armada.